1200 korun navíc pro zaměstnance s nejnižšími příjmy

Minimální měsíční mzda vzroste od ledna 2018 na 12 200 korun, vláda schválila návrh MPSV. Minimální mzda se takto zvyšuje již po čtvrté.


Foto zdroj: ČTK, Petr Švancara

„Naše vláda dnes učinila další zásadní krok v úsilí zvyšovat životní úroveň českých zaměstnanců. Rozhodli jsme opět, během našeho mandátu již počtvrté, zvýšit minimální mzdu, a to od 1. ledna 2018 o 1 200 korun na 12 200 korun. Základní hodinová sazba tak vzroste z 66 Kč na 73,20 Kč“, uvedl premiér Sobotka na webových stránkách Úřadu vlády.

„Růst minimální mzdy … nutí zaměstnavatele, aby své pracovníky platili v souladu se zákony, a nikoli tak, že jim část peněz dávají načerno, bez nutnosti odvádět zdravotní a sociální pojištění, což je jev, který zaměstnance v důsledku poškozuje“, dodal premiér.

Celá zpráva: https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/bohuslav-sobotka-cesti-zamestnanci-si-zaslouzi-dustojne-vyplaty--proto-zvysujeme-minimalni-mzdu-na-12-200-korun--159065/

Podle ministryně Michaely Marksové většina kolegů z vlády pochopila nutnost navýšení minimální mzdy. „Úplně jednomyslné to nebylo, byly tam dva protinávrhy,“ podotkla.

Zaměstnavatelé skokové zvyšování minimální mzdy odmítají a požadují jasná pravidla pro růst tak, aby firmy mohly předem odhadnout náklady a také se na ně připravit. Podnikatelé upozorňují, že zvýšení minimální mzdy o 11 procent neodpovídá růstu ostatních výdělků v zemi, ani růstu ekonomiky.

 

Česká minimální mzda je nižší než na Slovensku

Kromě toho slovenské ministerstvo sociálních věcí navrhlo od ledna 2018 její zvýšení o 10,3 procenta na 480 eur (12 540 korun) z letošních 435 eur (11 360 korun).

Průměr v regionu střední a východní Evropy se pohybuje okolo 12 500 korun (461 eur). Nejnižší minimální mzdu mají jednoznačně zaměstnanci na Ukrajině (3051 korun = 113 eur). Následuje Albánie (161 eur) a Makedonie (195 eur).

Nejvyšší minimální mzdu mají zaměstnanci v Rakousku - v přepočtu 45 tisíc korun (1677 eur), které však nemá státem stanovenou její hranici. Průměr se zde počítá z nejnižších mezd, které udělují zaměstnavatelé zaměstnancům dobrovolně.

Zdroj: vláda.cz, Česká televize

Informační bulletin

Pravidelný bulletin se souhrnem zajímavostí a informací z oblasti rodiny
Chci se odhlásit z odběru

Probíhá anketa

Myslíte si, že město České Budějovice je přátelské rodině?

V rámci článku: O projektu

Hlasovat